Imaginile de la o cameră de monitorizare a faunei din Yasuní Biosphere Reserve, din estul Ecuadorului, sunt primele în care este surprinsă lupta unui leneș cu un ocelot.
Leneșii sunt mai cunoscuți pentru stilul lor de viață super-lent decât pentru priceperea lor în luptă: numele comun „leneș” este derivat din engleza veche pentru „lene”. Aceste animale se cățără prin copacii din pădurile tropicale din America Centrală și de Sud, încet și deliberat, fără să se grăbească atunci când smulg frunzele, fructele și insectele cu care se hrănesc. Leneșii sunt atât de lenți încât le cresc alge în blană, iar moliile își depun ouăle pe ei.
Însă filmările recente cu lupta unui leneș cu un ocelot, surprinse de cercetătorii de primate în Yasuní Biosphere Reserve, din estul Ecuadorului, indică faptul că leneșii nu stau degeaba toată ziua. Echipa, care studiază maimuțele, a instalat camere de monitorizare a faunei în jurul unei zone de substrat de minerale expus, care este frecventată de animalele din pădure tropicală care au nevoie de nutrienți care nu sunt altfel disponibili în dieta lor.
„Este un loc atât de neatins precum vă imaginați că puteți găsi în vestul Amazonului”, a spus coautorul Anthony Di Fiore, biolog la Universitatea din Texas din Austin (SUA), pentru Live Science.
Camerele lor declanșate de mișcare au filmat un unau (Choloepus didactylus) care se apăra de atacul unui ocelot (Leopardus pardalis). Cercetătorii și-au descris descoperirile în ediția din septembrie a revistei Food Webs.
Locurile cu minerale expuse sunt spații periculoase. Ele furnizează nutrienți esențiali, dar cu un cost. Animalele arboricole, cum ar fi leneșii, maimuțele și porcii spinoși, trebuie să riște să fie pe pământ pentru a ajunge la minerale.
Sursa: YouTube
Iar acolo pot sta la pândă prădătorii. Cercetările anterioare au arătat că jaguarii și pumele scot în evidență mineralele în speranța unui acces ușor la pradă. În acest caz, un ocelot, o felină mică originară din America de Sud, a încercat să vâneze un leneș care voia să-și obțină vitaminele.
Această zonă de minerale este neobișnuit de vizibilă, permițându-le cercetătorilor să capteze imagini clare unice. „Este o zonă mai deschisă”, a remarcat Di Fiore. Celelalte minerale din regiune sunt izolate, în peșteri sau de-a lungul malurilor râurilor.
Oceloții au mai fost înregistrați înainte atacând leneși, deși observațiile ambelor mamifere sunt rare din cauza stilului lor de viață ascuns. Leneșii și oceloții sunt în mare parte nocturni, deși aceste imagini recente au avut loc în timpul zilei. În videoclip, ocelotul încearcă să muște ceafa leneșului, o strategie tipică speciei. Un studiu anterior al vânării leneșului de către un ocelot a demonstrat că pisicile tind să țintească partea din spate a craniului.
Dar, în acest caz, leneșul se prinde de fălcile prădătorului său, se rostogolește pe spate și îl trântește cu formidabilul său set de gheare. Apoi se urcă pe un buștean care se întinde de-a lungul bălții care umple zona minerală. Ocelotul încearcă să disloce prada care atârnă. Apoi filmarea se termină, din cauza incapacității camerelor staționare de a urmări.
Scurta înregistrare oferă o fereastră către obiceiurile puțin cunoscute ale acestor specii evazive. „Nu am găsit nicio altă dovadă de prădare sau încercare de prădare în zecile de mii de imagini și videoclipuri pe care le-am primit”, a spus Di Fiore.
Deși se știe că oceloții mănâncă leneși, aceștia din urmă nu sunt hrana lor principală. Observații rare ca aceasta ajută la aflarea de noi informații despre comportamentele speciilor rar întâlnite.
„Este greu să afli istoria lor naturală”, a spus Di Fiore. Dar camerele de monitorizare a faunei sunt „un mod de a face asta: să profităm de faptul că nu suntem acolo, să speriem (animalele). Aceste lucruri despre care nu știm se întâmplă chiar sub nasul nostru”, a spus cercetătorul.
„Arma secretă” care îi ajută pe elefanți să fie extrem de pricepuți la furat
Efectul extrem de profitabil pe care îl au păsările și liliecii pentru recoltele din nordul Peru